6 Kasım 1981 tarih ve 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kurumu Kanunu’nun 4. ve 5. maddeleri uyarınca, Yüksek Öğretim Kurumlarında, eğitim ve öğretim süresince, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi zorunlu bir ders kabul edilerek Türkiye’deki tüm üniversitelerde okutulmaktadır.

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersi Cumhuriyet kadar köklü bir geçmişe sahiptir. Gümüşhane Üniversitesi olarak Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersinin amacı Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluş sürecini ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülük ettiği devrimleri anlatma ve bu değerlerini benimseterek çağdaş, aydın fikirlere sahip, ülkesini ve milletini seven yeni nesiller yetiştirmektir.

6 Kasım 1981’den günümüze kadar uzanan süreçte birçok yeni kurum ve kuruluş oluşturulmuştur. Atatürkçü düşünce sistemi Türk devrimin anlaşılmasında ve gelişmesinde Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersleri büyük bir öneme sahiptir. Dersin bazı amaçlarını şu şekilde ifade edebiliriz:

-Türk Millî Mücadelesinin safhaları anlatılarak, Türk tarihi ve kültürüne derinlemesine bir bakış açısı kazandırmak suretiyle, öğrencilere geçmişi anlama ve geleceği şekillendirme bilinci aşılamak.

-Atatürk İlkeleri ve İnkılâplarını doğru bir şekilde öğreterek gençlerde bu inkılâp ve ilkeleri savunmak ve geliştirmek için bilinç oluşturmak.

- Öğrencilere, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel değerleri olan laiklik, demokrasi, sosyal adalet ve hukukun üstünlüğü ilkelerini anlama ve benimseme fırsatı sunmak.

-Türk gençliğine, Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm öğeleriyle bölünmez bir bütün olduğunu öğretmektir.